Lehtiartikkelit ja videot

Tutustu LuovaKudonta™ -menetelmän maailmanvalloitukseen. Sivu sisältää lehtiartikkeleita, videoita, yhteistyötilaisuuksia ym. matkan varrelta.
LuovaKudonta™ / WeaveCreatively™ in media.

taito-lehti_423_kasityomallisto_kanervikko-huivi_Luova_Kudonta

TAITO-LEHTI 4 / 2023

Kudottu Kanervikko-huivi käsinkehrätystä slubilangasta.

 

Niina Hiltunen / LuovaKudonta™ on suunnitellut vuoden 2023 neljänteen Taito-lehden KÄSILLÄ-ohjekokonaisuuteen Kanervikko-huivin. Huivi on kudottu värttinällä kehrätystä slubilangasta sylikangaspuissa.

Kehräystaitoja harjoitellessa syntyy aina ensin niin sanottua slubilankaa, jossa paksummat ja ohuemmat kohdat vuorottelevat ennen kuin kehräyskäsiala tasoittuu. Kanervikko-huivi on suunniteltu kudottavaksi kehräyksen ensikokeiluina syntyvistä langoista.

Kurkista ohjekokoelmaan! Kanervikko-huivin ohje kokonaisuudesaan löytyy Taito-lehdestä nro 4 / 2023.

FORSSA TEXTILE WEEK 17. – 20.8.2023

LuovaKudonta™ on mukana ensimmäistä kertaa järjestettävän Forssa Textile Weekin paneelikeskustelutilaisuudessa la 19.8.2023 klo 13-15 Forssan teatterilla.

 Keskustelun teemana on suomalainen villa ja muut kuidut sekä kädentaidot. Keskustelemassa ovat:

Sari Witka, Urpolan tila
Piritta Mäkinen, Mustalammas
Hillevi Kaarlenkaski, Wetterhoff
Kaarina Korventaka, Wetterhoff
Susanna Kääriäinen, Kultavilla
Niina Hiltunen, LuovaKudonta™

Forssa Textile Week edistää kotimaisen tekstiilituotannon elinvoimaisuutta ja vastuullisuutta, ja sen toivotaan ottavan paikkansa kaltaistensa kansainvälisten tapahtumien rinnalla monipuolisen tekstiilin ajankohtaisareenana.

Voit tutustua tapahtuman ohjelmaan ja suomalaisiin ja japanilaisiin osallistujiin tarkemmin Forssa Textile Week -sivustolla ja ohjelmalehtisestä. 

Tapahtuman järjestää Forssan museo osana Forssa100-juhlavuoden ohjelmaa. Yhteistyökumppaneina ovat Suomen Tekstiili ja Muoti, Aalto-yliopisto, Tekstiilitaiteilijoiden yhdistys TEXO ja Yosowoi garden (Japani).

Belfast_Telegraph_18_08_2022

ARTIKKELI BELFAST TELEGRAPHISSA 18.8.2022

Työmatka Pohjois-Irlantiin noteerattiin Belfast Telegraphissa! Koko sivun artikkeli, jossa esillä kollegat professori Jane McCann ja Sirpa Mörsky, sekä minä ja Donegal Yarnsin toimitusjohtaja Chris Weiniger.

Voit lukea verkkoartikkelin Belfast Telegraphin verkkosivuilta tai pdf-tiedostona.

Luova_kudonta_verkkokurssitraileri

UUSIEN VERKKOKURSSIEN VIDEOTRAILERI JULKAISTU!

Pirtakangaspuilla kutojien toive on toteutunut! Toivotut LuovaKudonta™ -verkkokurssit ovat nyt ostettavissa verkkokaupastamme! Tarjolla sopiva kurssi niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin kutojille. Katso traileri klikkaamalla kuvaa. Tutustu ja ihastu kursseihin tarkemmin verkkokaupassamme!

VALOKEILASSA: TEKSTIILISUUNNITTELIJA NIINA HILTUNEN

Taito-lehden verkkoartikkeli 15.1.2021

 

Taito-lehden toimitus haastatteli Niina Hiltusta, joka on suunnitellut vuoden 2020 Taito-lehden numeroihin 2 ja 6 kudontaohjeita sisutustekstiileihin sylikangaspuilla kudottavaksi. Verkkoartikkeli on luettavissa Taito-lehden Jutut & Ohjeet -sivulla.

 

”Niina Hiltunen on kudontaan keskittynyt tekstiilisuunnittelija, jonka auton kyydissä pienet pirtakangaspuut matkaavat ympäri eteläisen Suomen kursseille innostamaan uusia tekijöitä kudonnan pariin.”

vanamopolku_NiinaHiltunen_LuovaKudonta-kuvaSonjaKarlsson_500x750px

TAITO-LEHTI 6 / 2020

Vanamopolku -tyyny sylikangaspuilla kutoen.

 

Niina Hiltunen / LuovaKudonta™ on suunnitellut vuoden 2020 viimeisen Taito-lehden KÄSILLÄ-ohjekokonaisuuteen Vanamopolku-tyynyn. Tyynykangas kudotaan keveillä ja helppokäyttöisillä sylikangaspuilla.

Vanamopolku-tyynyssä vastakohdat näkyvät niin väreissä kuin muodossakin: voimakkaat ja tummat vihreä ja turkoosi saavat seurakseen hennon vaaleanpunaisen. Tyynynpäällisessä käytettyjen kuteiden paksuusero ja valmiin kankaan vanutus korostavat sidoksen kolmiulotteista muotoa.

Kurkista ohjekokoelmaan! Vanamopolku-tyynyn ohje löytyy Taito-lehden numerosta 6 / 2020.

Weavingroadshow_Kaustinen

WEAVING ROADSHOW SEMINAARI KAUSTISEN KANSANTAITEENKESKUKSESSA  28.8.2020

Weaving RoadShow -hankkeessa viedään taitoa ja tietoa kudonnasta ja käsityöyrittäjyydestä RoadShowna kouluille yhdessä Keski-Pohjanmaan yrittäjien, Etelä-Pohjanmaan yrittäjien, Taito Etelä-Pohjanmaan ja alan yrittäjien kanssa.

LuovaKudonta™ ja Niina Hiltunen osallistuivat jo toistamiseen hankkeeseen, tällä kertaa webinaarinakin järjestettyyn seminaariin Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa 28.8.2020.

Niina Hiltusen puheenvuoro Mikä minusta olisi pitänyt tulla isona alkaa tallenteen kohdasta 3:17. Videotallenne ei enää ole saatavilla.

LuovaKudonta™_MikäMalliMulle_opasvideo_alkukuva

MIKÄ MALLI MULLE? -VIDEO

Opasvideo, jolla Ashfordin maahantuoja ja jälleenmyyjä Niina Hiltunen esittelee Ashford-sylikangaspuiden eri malleja SampleIt, Rigid Heddle Loom ja Knitters Loom, kertoen niiden yhtäläisyyksistä ja eroista.

Videolta saat apua sinulle ja tarpeisiisi sopivan mallin hankintaan, joten klikkaa kuvaa ja katso video.

LuovaKudonta™_AaltosukkulanKäyttö_opasvideo_alkukuva

AALTOSUKKULAN KÄYTTÖ OHJEVIDEO

LuovaKudonta™ / Niina Hiltunen näyttää miten Ashfordin aaltosukkulaa käytetään ja kertoo kuinka saat parhaan lopputuloksen. Klikkaa kuvaa ja katso video.

LuovaKudonta™_SukkulatSuihkimaan_opasvideo_alkukuva

SUKKULAT SUIHKIMAAN JA LIUKUVÄRJÄTYN LANGAN KÄYTTÄMINEN KUTEENA OHJEVIDEO

Mitä eri sukkuloita on olemassa ja miten niitä kannattaa käyttää? Entä miten saan liukuvärjätyn langan kudottua niin että väri vaihtuu oikein? Niina Hiltunen antaa videolla vinkkejä eri sukkuloiden käytöstä. Myös liukuvärjätyn langan kutomiseen saat hyvät ja selkeät vinkit! Klikkaa kuvaa ja katso video.

LuovaKudonta_Auringonsateet1_saunatekstiilit_Taito_2_2020

TAITO-LEHTI 2 / 2020

Auringonsäteet -saunatekstiilit, laudeliina ja tyyny.

 

Niina Hiltunen / LuovaKudonta™ on suunnitellut lehden KÄSILLÄ-työohjekokonaisuuteen kesäisen raikkaat saunatekstiilit kudottavaksi keveillä ja helppokäyttöisillä sylikangaspuilla. Ohje sisältää myös luonti- ja kudontaohjeen perinteisille vipukangaspuille.

Ohjemalliston teemana ovat suomalaiset käsityön suurnaiset. Hiltusen inspiraation lähteenä on toiminut Fredrika Wetterhoff, jota ilman ei tässä maassa olisi näin laajaa kankaankudonnan perinnettä. Fredrika Wetterhoff (1844–1905) perusti Hämeenlinnaan Wetterhoffin työkoulun tytöille. Kankaankudonta oli koulun tärkein oppiaine. Wetterhoff tunnettiin omana aikanaan eteenpäin katsovana naisena ja rohkeana oman tiensä kulkijana, joka arvosti kankaankudonnan taitoa ja piti sitä tärkeänä mahdollisuutena naisille ansaita elantonsa.

Hän hankki koululle uudenlaisia, moderneja jacquard-kangaspuita Saksasta. Koulun työohjelmassa todettiinkin, että ”koulun ohjelmana on lisäksi vanhan työlään kutomatavan, joka nyt on käytännössä, vaihtaminen uudempaan, helpompaan, jota käytetään kaikkialla, missä kutomisella on joku merkitys.” Hiltunen uskoo, että Fredrika olisi ollut innoissaan keveistä ja helppokäyttöisistä sylikangaspuistakin, jotka tuovat kudontamahdollisuuden yhä useammalle!

Ohje löytyy Taito-lehden numerosta 2 / 2020. Kurkista ohjeen ennakkopuffiin!

TAITO-LEHTI 5 / 2019

Kuusi kulmaa kudontaan. Palstalla tutustutaan kudonnan mahdollisuuksiiin.

 

Niina Hiltunen / LuovaKudonta™ kertoo asiantuntijana,  mihin kaikkeen kevyet ja helppokäyttöiset nauhapirtakangaspuut taipuvat Taito-lehden juttusarjan Kuusi kulmaa kudontaan viidennessä osassa. Teksti: Merja Räty.

Jutun voit lukea Taito-lehdestä tai tästä.

Niina_Hiltunen_Luova_Kudonta_Strömsössä

LUOVAKUDONTA™ KEVÄISESSÄ STRÖMSÖSSÄ

LuovaKudonta™ ja Niina Hiltunen vierailivat Strömsössä keväällä 2019. Ohjelma on katsottavissa YleAreenassa 5.10.2019 alkaen ja lisäksi se esitetään TV:ssä kaksi kertaa:

la 5.10.2019 YLE 1 -kanavalla ja su 6.10.2019 YLE Fem / Teema -kanavalla Niina Hiltunen antaa parhaat vinkit sylikangaspuilla kutomiseen!

Niina_Hiltunen_Luova_Kudonta_Strömsössä

HELPPO JA NOPEA LOIMEN LUONTI NAUHAPIRTA-KANGASPUIHIN STRÖMSÖSSÄ

LuovaKudonta™  ja Niina Hiltunen vierailivat Strömsössä keväällä 2019.

Videolla tekstiilisuunnittelija, taiteilija ja kokenut kouluttaja Niina Hiltunen opastaa perusteellisesti loimen luonnin saloihin, kun kudonta tapahtuu suurta suosiota saaneilla nauhapirtakangaspuilla.

Niina_Hiltunen_Luova_Kudonta_Strömsössä

LUOVAKUDONTA™ STRÖMSÖSSÄ –

’KEVÄTAALLOILLA’ -HUIVIN KUDONTAOHJE

Kudo nauhapirtakangaspuissa kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu. Ohje kauniiseen, hieman epätavalliseen ja mielenkiintoiseen huiviin löytyy Strömsön nettisivuilta. Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen on kielletty. Ohjeen © Ashford Handicrafts Ltd & Niina Hiltunen / LuovaKudonta™

Tekstiiliopettaja_kansi_3_2019_Niina_Hiltunen

TEKSTIILIOPETTAJA 3 / 2019

Kudonta sielun peilinä. Tekstiilitaiteilija Niina Hiltunen kohtaa ja kasvattaa kudonnan keinoin.

 

Artikkeli Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:n ammattilehdessä Niina Hiltusen työstä opettajana ja pedagogina tekstiilitaiteen ja LuovaKudonta™ konseptin parissa.

 

”Hiltusen kiinnostus vieraisiin kieliin, musiikkiin, monitaiteiseen luovaan työskentelyyn on kehittynyt vuosien saatossa kokonaisvaltaiseksi luovuudesta ammentavaksi elämänfilosofiaksi.”

Teksti: Anna Kouhia, kuvat: Niina Hiltunen

Keskipohjanmaa 8.8.2019 Niina Hiltunen LuovaKudonta™

KESKIPOHJANMAA 8.8.2019

Kruununvoudintalolla Kokkolassa järjestetty Käsityöretriitti.

 

Niina Hiltunen / LuovaKudonta™ osallistui tapahtumaan asiantuntijana. Lue juttu viereisestä tiedostosta, tai sähköisenä Keskipohjanmaa-lehden verkkosivuilta. Verkkolehdestä löydät myös jutun lopussa mainitun lisävideon!

LUOVAKUDONTA™ & KAUPUNKI-IKKUNA-KOKKOLA

LuovaKudonta™ vierailulla Kokkolassa 13.4.2019

 

Kelaa videota kohtaan 8:27 ja tutustu Ashfordin eri nauhapirta- ja pöytäkangaspuumalleihin!

Kuvaus: Teemu Haapaniemi / Keski-Pohjanmaan Koulutusyhtymä